Çocuklara deprem nasıl anlatılmalı?
Depremler hem çocuklar hem de yetişkinler için sorun yaratabilir. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, ebeveynlerin çocuklarına deprem kavramını anlatmadıklarını ve asla anlatmadıklarını ya da hatalı ifadelerle çocuklarda yoğun kaygı ve gerginliğe neden olabileceğini belirtti. Çocuklar gerektiği kadar ve doğru kelimelerle anlatılmalıdır. Tıpkı ölüm ve diğer doğal afetlerde olduğu gibi depremle ilgili açıklama yapılırken çocuğun gelişimsel özellikleri ve yaşı dikkate alınmalıdır.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, hayatta kalan ve beyin sarsıntısından etkilenenlerin çocukları ile kurulan bağlantıya özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Merhamet, suçlama, ölüm gibi konuların gündemde kalmamasına özen gösterilmelidir. ve yaralanma gündemde”.
Depremden doğrudan etkilenmeyen çocukların konuyu sadece genel anlamda bilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Afetlere maruz kalan çocukların güvende olduklarını ve yaşadıkları durum sonrasında destek alabileceklerini bilmeleri gerekiyor. Geçti. Ailesini kaybetmiş çocukların akraba, akraba ve tanıdıklarının varlığı kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.
Konu çocuğa kolay, anlaşılır ve özlü bir şekilde anlatılmalıdır.
Çocuklar genellikle “Neden?” Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, sorusunu sorabildiğini vurgulayarak, “Konu çocuğa olabildiğince sade, anlaşılır ve anlaşılır bir şekilde anlatılmalıdır. Konuyu gereksiz yere detaylandırmamaya özen gösterilmelidir. Çocuklara asla yalan söylenmemeli, anlatılması zor olan konularda genel, sade bir dille ve anlaşılır bir şekilde açıklamalar yapılmalıdır.
Çocukların ne olduğunu anlaması zaman alabilir.
Ezgi Dokuzlu, çocukların soyut düşünme becerilerinin tam olarak gelişmemiş olabileceğini, bu nedenle somut örneklerle konunun çocuğa anlatılması gerektiğini belirterek, “Belki çocukların çoğu daha önce depremi yaşamamıştır. Anlam verememeleri. yabancı oldukları bu durumun ve hiç karşılaşmadıkları bu durumun hayatlarına, yaşadıkları çevreye, ailelerine ve evlerine zarar vermesi ciddi travmalarla mücadele etmeleri anlamına gelmektedir.Onlar için zaman alacaktır. onların yaşadıklarını tam olarak anlamak için sabırlı ve merhametli olmalısınız.”
Çocuklara inançları olduğu söylenmeli
Çocukla konuştuktan sonra anlamadığını ya da dinlemediğini düşünmesinin normal olduğunu söyleyen Ezgi Dokuzlu, “Konuşmanızın sonunda sizden duymak istedikleri, bir şeyleri olup olmadığını öğrenmek. inanç ya da değil. Anne babasını kaybetmiş çocuklar anne babaları nerede, ne zaman gelecekler diyecekler, korkuyorlar. İnatçı, şiddetli ağlamalar, öfke, şiddetli sıkıntı ve terör olabilir. Mümkün olduğu kadar sabırla imanda olduğunu, tehlikenin devam etmediğini, yanında olduğunuzu ve onu bırakmayacağınızı söyleyin. Depremin varsayımsal olmadığını kesinlikle anlatmalısınız. Yıldırımın aniden düşmesi ve bazen korkutması gibi, doğada bu tür olayların birdenbire meydana gelmesi normaldir ancak biz insanlar bu olaylardan önce önlem alarak korunabileceğimizi bilmeliyiz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı