Tunus’ta Nahda Hareketi: Halk rejimin meşruiyetinin sona erdiği mesajını verdi
Tunus’ta Nahda Hareketi, 29 Ocak’ta yapılan genel seçimlerin ikinci turunda halkın düşük katılımıyla halkın “ülkede rejimin meşruiyetinin sona erdiği” şeklinde bir beyan verdiğini bildirdi.
Seçimlere katılım oranının yüzde 11,4’te kaldığına ilişkin Ennahda Yönetim Ofisi’nden yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, “Tunusluların yüzde 90’ının erken genel seçim saçmalığını boykot etmesi, Kays Said rejiminin meşruiyetinin sona erdiğinin açık ve net bir ifadesidir. Bu başka türlü okunamaz.” ifadesi kullanıldı.
Cumhurbaşkanı Kays Said’in düşük katılımla ilgili “meclis halk için bir anlam ifade etmiyor” açıklamasına atıfta bulunulan açıklamada, darbe yönetiminin meclisi suçlamamasının, ülkeyi yönetememesinin ve kamu malına zarar vermesinin üzerini örtmek için olduğu belirtildi. .
Siyasi muhaliflerin hain ilan edilmesinin kınanması, yargı yoluyla tehdit ve tasfiye edilmesinin kınandığı açıklamada, ülkedeki siyasi çevrelere seçimleri boykot ederek halkın bildirisini doğru okumaya ve kapsamlı diyalog için gerekli tavizleri vermeye çağrıldı.
9 milyon 136 bin 502 seçmenin bulunduğu Tunus’ta 17 Aralık 2022’de yapılan birinci tip erken genel seçimlere yüzde 11,22 katılım; 29 Ocak 2023’teki ikinci turunda yüzde 11,4’te kaldı.
Tunus’ta erken seçime giden süreç
Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlığını kaldırmış, 22 Eylül 2021’de ise yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütmeyi tamamen tabi kılmıştı.
Said, 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkış yol haritası” ile 25 Temmuz 2022’de anayasa değişikliği referandumu, 17 Aralık 2022’de ise erken genel seçime gidileceğini ve TBMM’nin meclise gireceğini duyurdu. o zamana kadar kapalı kalacaktı.
Ülkede 25 Temmuz 2022’de seçmenin yüzde 30,5’inin katılımıyla yapılan referandumda yeni Anayasa yüzde 94,6 “evet” oyu ile kabul edildi.